Klik-klik ajerr

Monday, May 4, 2009

ROTI SAUSAGE


adunan roti ni aku ambik dari MAT GEBU blogspot...adunan doh bun manis ni asalnya dari ALEX GOH tapi aku c&p je resipi asas doh bun manis ni dari blog MAT GEBU..doh bun manis ni boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing-masing le tapi aku buatkan roti sausage mengunakan resipi ni...
BAHAN DOH BUN MANIS :-

Bahan A
  • 480 tepung roti (high protein flour)
  • 120 gram tepung gandum
  • 110 gram gula halus
  • 10 gram garam
  • 20 gram tepung susu
  • 4 camca teh instant yeast
  • 1 camca teh bread improver

Bahan B :
  • 1 biji telur
  • 300 ml air

Bahan C :
  • 60 gram mentega

Untuk bahan inti boleh dipelbagaikan mengikut kesukaan masing-masing dan utk bun ni aku letak sausage je sebab adik2 aku ada kat umah dan permintaan diaorng le nak letak sausage....

CARA MEMBUATNYA :
  1. Untuk doh bun manis - satukan bahan A dan gaul rata.
  2. Tambah bahan B dan uli hingga menjadi doh.
  3. Tambah bahan C dan terus menguli hingga menjadi doh yg lembut dan anjal.
  4. Alih dalam bekas yang disapu mentega dan tutup dgn plastik cling, biar 1 jam hingga doh naik 2 kali ganda.
  5. Untuk inti sausage - Setelah doh dibiarkan selama 1 jam dan naik, keluarkan doh dan tumbuk2 doh utk keluarkan angin.
  6. Kemudian bulatkan doh dan bahagikan sama saiz dan lilitkan doh tersebut pada sausage yang telah dicelur tadi (aku dpt dlm 12 ketul utk inti sausage) yg selebihnya ada 5 ketul aku letak inti kacang merah.
  7. Alihkan doh ke dalam dulang pembakar yang telah disapu dgn sedikit mentega. Sapukan kuning telur dan taburkan sedikit bijan dan biarkan doh naik sedikit (lebih kurang 50 minit) dan bolelah dibakar dgn suhu 180'c selama lebih kurang 20-25 minit.
  8. Setelah roti masak, keluarkan dari oven dan terus gliskan permukaan roti dgn mentega.


ni le rupa roti sausage aku yg x berapa cantik tu..heheheheh





No comments: