wat puding tembika ni masa mkn2 malam anugerah WFC aritu...lebih kurang puding marble yg biasa aku buat tu..memang laju ke masuk ke tekak sebab lembut dan lemak2 manis...nak2 plak bila telah disejukkan..emmmmm..sedapp tau...
PUDING TEMBIKAI
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-Bahan:
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan-Bahan:
- (loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
- 1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
- 2 keping roti gardenia *
- 6 cawan air (4cwn air)
- 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
- 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
- 1 cawan susu cair (sy tambah) *
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
- sedikit pewarna hijau /merah
Cara-Cara:
- Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
- Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
- Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
- Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
- Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
- Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment