aku letakkan resipi sup ikan ni atas permintaan xbos aku..dr. suhaimi yg tgh cuti sabatikal kat Bali nun skrg ni...sian dia time pose2 ni teringin nak mkn sup ikan tu siap tanya resipi kat aku..hehehe..so dr. ini saya letakkan resipi sup ikan yg dr. mintak tu...cubala dr. memang sedap resipi ni..sorry xde gambar sup ikan dlm simpanan saya..hehehe..next time kalau saya buat saya ambik gambar ye pastu saya publishkan kat sini..heheheh...selamat mencuba...
SUP IKAN - sumber resipi masakan ikan Chef Hanieliza
Bahan A
- 1 ekor ikan merah (saiz sederhana besar)
- 1 bungkus sup bunjut
- 3 cawan air
- 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk)
- Daun sup
- Daun bawang
- Garam secukup rasa
- 1 sudu besar minyak masak
Bahan B (Dihiris)
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 3 sentimeter halia
Cara membuat
1. Bersihkan ikan dan toskan.
2. Panaskan minyak ke dalam periuk. Tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi
3. Masukkan air, lada hitam dan sup bunjut
4. Apabila mendidih, masukkan ikan merah tadi dan tambahkan sedikit garam. Biarkan mendidih kemudian tutup api.
5. Taburkan daun sup dan daun bawang.
6. Sedia dihidangkan.
1 comment:
Hebat kau Zan saya dah cuba resepi tu> Alhamdulillah sedap sangat. Sup di sini lain sangat tak masuk dalam selera saya. Barulah rasa Malaysia. 3 bulan tak rasa masakan malaysia. Tak oleh jadi ni nanti saya tengok resepi yang lain atau kalau saya nak masak yang lain saya tanya Zan ye.Thanks
Post a Comment