aritu masa masak nasi mandhi tu aku masak jugak daging kashmir sebagai lauk sampingan sebab nak ada kuah2 sikitla masa makan tu sebab aku ni jenis kalau makan tak suka nasi kering2 cam gitu...mesti nak ada kuah2 sikit kasi lembap2 sikit nasi tu....kebetulan plak nak menghabiskan stok daging yg seciput tu....
Resipi asal adalah Ayam Kashmir tapi aku masak daging so tukarle jadi Daging Kashmir
Resipi adalah dari dapur Dayang
1/2 kg ayam - dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka (aku tukar daging)
Bahan A
6 biji bawang merah - dihiris
1/2 labu bawang besar - dihiris
3 bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - diketuk
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
Bahan B
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato - dipotong kecil
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang - dipotong
Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air.
Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan.
Biarkan ia masak. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Hidangkan setelah masak.
Resipi yang cukup simple dan mudah disediakan tapi yang penting sedapp....kalau nak tau kenala cuba yer...
Resipi yang cukup simple dan mudah disediakan tapi yang penting sedapp....kalau nak tau kenala cuba yer...
No comments:
Post a Comment