Klik-klik ajerr

Monday, January 12, 2009

ROTI LAPIS BERDAGING

layan gambar je dulu..resipi kemudian nak cepat nih...apapun memang sedap roti dimasak style mcm ni...resipi tungguuuuuuuu.....

sepeti yang dijanji inilah resipi bagi roti lapis berdaging....aku jumpa resipi ni kat blog KAK UMMI KUANTAN...aku c&p je resipi nih...

Bahan:- (6 - 8 orang)
3 biji kentang dipotong dadu (aku guna 4 biji)
500 gm daging cincang (aku kisar sendiri daging)
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu besar serbuk kari (aku guna 1 paket kecil rempah kari daging adabi)
3 sudu besar minyak untuk menumis
12 - 14 keping roti putih
500 ml susu segar
3 biji telor
garam secukup rasa
parutan cheese (aku guna telur je sebab cheese xde)
marjerin untuk melenser loyang

Cara Menyediakan:-
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.
Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S
Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.
Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.
Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).
Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.
Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.
Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.
Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat.

No comments: