
Bahan :
- 1 ekor ayam dipotong dan dibersihkan (aku buat half je)
- 1 sudu makan kerisek (aku letak 2 sudu besar kerisek-homemade punya yg mak aku kirim dari kg)
- 1 cawan bawang goreng (ditumbuk halus - aku blend je)
- 1/2 tin tomato puree
- 2 biji tomato potong dadu (aku x letak pun)
- 1 biji bawang besar -dihiris
- 1/2 biji kelapa - ambil 1-2 cawan santan (guna santan kotak pun xpe)
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukupnya
Bahan dikisar halus:
- 10 tangkai cili kering (utk yg suka pedas bole tambah lagi)
- 3 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 inci halia
- 3 hiris lengkuas (aku x letak pun sebab xde stok)
- 5 biji bawang merah
Cara memasak :
- Gaul rata ayam dengan rempah kisar, perap sebentar.
- Panaskan minyak dan tumis bawang hiris sehingga kuning.
- Masukkan ayam yg bergaul rempah dan balik-balikkan sebentar.
- Masukkan pula bawang goreng yang telah ditumbuk halus dan gaul rata.
- Masukkan pula tomato dadu, tomato puree dan kerisek. Masak hingga kering.
- Apabila sudah kering, masukkan santan, gula dan garam sekucup rasa.
- Biarkan hingga naik minyak dan ayam masak. Balikkan ayam sesekali.
- Bila agak pekat, tutup api. Bole dihidangkan bersama nasi, pulut atau roti (first time buat aku makan ngan nasi tomato..emm..memang sedap..cicah ngan roti pun sedap jugak tau)
No comments:
Post a Comment