Klik-klik ajerr

Tuesday, December 2, 2008

DAGING MASAK MAMAK

Resipi ni saya ambik dari fp Maklang Azie..memang sedap...rugi kalau x cuba..ni pun saya dah pernah cuba sebelum ni masa bulan puasa ari tu..memang menyelerakan..makan ngan roti pun best jugak..so resipi ni saya copy paste je dari fp Maklang Azie tu... tq ye maklang sudi share resipi yg sedap ni..

Daging Masak Mamak - original resepi dari Mami Penang Sumber : Rosyanti Mahram (Rnet)...dah adapun yg angkat tangan
Bahan
1kg daging lembu (direbus sampai lembut)
2sbm serbuk cili kering (cap babas/allagapas) 1sk serbuk jintan putih
1sk serbuk sajira (btk spt jintan tapi mklang tak letak pun)

Bhn kisar:
Halia
10 ulas bwg putih
10 ulas bwg merah
5-10 labu bwg besar 2 btg serai - titik
Daun kari Daun pandan (simpulkan)
Daun pudina (option) - mklang tak letak
3/4 cwn kicap manis
1/4 cwn tomato puri - mklang guna sos tomato
1sb minyak sapi (option)
1cwn bwg goreng (tumbuk halus)
sedikit air asam jawa
4 sekawan (bunga lawang/kulit kayu manis/buah pelaga/cengkih)

Cara
Panaskan minyak + minyak sapi.
Masukkan bhn kisar, 4 sekawan, daun pandan, serai, serbuk cili, jintan putih dan sajira...
kacau dan biar hingga naik aromanya. Masukkan daging dan airnya sekali. Bila daging dah lembut dan rempah dah naik minyak, tambahkan bwg besar hiris, kicap, daun kari dan biarkan daging itu empuk sekejap. Masukkan tomato puri, daun pudina dan air asam jawa. Tambahkan garam secukup rasa. Agak2 kuah dah naik kering, masukkan bawang goreng yg ditumbuk tadi utk pekatkan kuah.






















No comments: